Yuval Alon
מדריך טיפול רגשי למטופלים
טיפול רגשי יכול להיות לא ברור ומסובך. המטרה של מדריך זה היא לאפשר הנגשה ידידותית, בהירה וממוקדת לתהליך הטיפול. בשונה מהרבה דברים אחרים בחיים, כאשר הדבר נוגע לטיפול רגשי ישנה עמימות מצד אחד ומצד שני רצון גדול מאוד למיקוד וכמובן לתוצאות ועזרה. אחד הדברים המרכזים בטיפול הוא להקל על הסבל האנושי. כמובן כי משימה זו אינה פשוטה כלל וכלל ודורשת עבודה רבה אבל היא אפשרית וזאת על מנת לשנות את מציאות החיים הנוכחית למציאות חיים אשר ראוי להתעורר אליה בבוקר ואשר נותנת משמעות – כל אחד ואחת על פי הערכים אשר חשובים להם.
עיקרון ראשון – הטיפול נועד לשרת את המטרות שלכם :
עיקרון זה נשמע פשוט וברור מאליו אבל תתפלאו כמה פעמים טיפול יכול ללכת לכיוונים שונים ומשונים ולא אחר המטרות אשר חשובות לכם ואתם רוצים להשיג. למשל : אם באתם לטיפול עם חרדות אשר מציקות לכם ומונעות מכם לעשות דברים – חשוב מאוד שהטיפול "יטפל" בגורמים לחרדה ובהמנעות – כלומר יאפשר חשיפה הדרגתית באופן שאתם יכולים לעמוד באופן בטוח מול מה שאתם בדרך כלל נמנעים ממנו. אז שאלו את עצמכם את השאלה הבאה : האם כאשר אני בטיפול אני עובד אל עבר המטרות שלי? אם התשובה היא כן – מצוין, אם התשובה היא לא – חשוב מאוד לחזור למצב בו אתם מגיעים למקום בו אתם עובדים אל עבר מטרות שחשובות לכם. אם לא תעבדו אל עבר מטרה שחשובה לכם, לא תהיה לכם את המוטביציה לעשות את העבודה הנדרשת בטיפול.
עיקרון שני – האם אתם עובדים על משהו בטיפול שהוא בשליטה שלכם או לא? :
הרבה ממה שתקראו כאן נשמע פשוט אבל תתפלאו עד כמה הדברים הברורים מאליהם חמקמקים. פעמים רבות בטיפול הנושאים המדוברים אינם בשליטתכם ואין לכם דבר לעשות לגביהם. למשל : מה אנשים אחרים עושים, מה המדינה עושה או לא עושה, השערות לגבי מה אנשים אחרים חושבים ועוד. הטיפול יכול לעזור לכם אך ורק אם המיקוד הוא מיקוד פנימי - "מהי התגובה לטריגרים החיצוניים" – לכן אם אתם מוצאים את עצמכם חסרי אונים בטיפול ונהיים מיואשים – אחת הסיבות לכך בהחלט יכולה להיות שאתם מנסים לטפל במשהו שאין לכם אפשרות לטפל בו (כאמור הרבה פעמים מדובר באנשים אחרים או נסיבות חיצוניות שמהווים את הטריגר לתגובות הפנימיות).
עיקרון שלישי – האם הטיפול נותן לכם תקווה? :
כמובן שטיפול זו עבודה קשה אבל, עיקרון חשוב מאין כמותו אשר גם נמצא כאחד הגורמים המרכזיים המנבאים את הצלחת הטיפול הוא מתן תקווה. חשוב מאוד שהטיפול יתן לכם תקווה אמיתית וכנה הקשורה קשר ישיר לנושא – בעיה שהגעתם לעבוד עליה, מה שמוביל לעיקרון הבא.
עיקרון רביעי - האם השאלות אשר אתם נשאלים בטיפול וכמובן התכנים אשר אתם מעלים קשורים באופן ישיר לנושא שאתם רוצים לטפל בו :
עיקרון זה חשוב לעניין המיקוד הטיפולי, אין הדבר אומר שהנושא לא יכול להיות רחב, עמוק וכן הלאה אבל כאשר אתם נשאלים שאלות על ידי המטפל.ת חשוב ששאלות אלו יהיו קשורות לבעיה שהגעתם לטפל בה.
עיקרון חמישי – הקשיבו לתחושת הבטן:
מה היא אומרת לכם – האם הטיפול עובד או לא? אם אתם לא בטוחים הציפו את הדברים – גם אם הם לא ברורים עד הסוף – אם יש לכם תחושה שהדברים לא עובדים עבורכם זה אומר שיש בכך אמת החשובה לכם וכדאי שתוכלו לברר אותה על מנת לדייק את הטיפול עבורכם.
עיקרון שישי – האם אתם מרגישים שאתם עובדים בטיפול? :
הטיפול לא אמור להיות "משעמם" אלא אמור לאפשר לכם להיות פעילים ברמה אשר אתם יכולים לשאת. כדי שהטיפול יניב תוצאות חשוב שאתם תעבדו בטיפול, חשבו על כך כמו אימון גופני, כאשר אתם מסיימים פגישה טיפולית השאיפה היא שתרגישו כמו אחרי אימון טוב- עבדתם אבל אתם מרוצים. להבדיל – אם אתם משועממים עייפים בטיפול הרי שאתם עובדים מתחת ליכולת שלכם וזהו סימן שמשהו לא עובד ויש להציף זאת. מחקרים מראים שהתוצאות הטובות ביותר מושגות כאשר העוררות הרגשית לא נמוכה מדי ולא גבוהה מדי אלא בגבול היכולת של האדם לשאת אותה. מצאו את הנקודה בה אתם אפקטיביים ביחד עם המטפל ועבדו בה.
עיקרון שביעי – למדו להגיד לא :
זהו אחד העקרונות החשובים ביותר בחייים בכלל – ומאוד חשוב בטיפול אשר פעמים רבות יכול להיות סמכותי בו המטפל נחשב ליודע כל. הבדילו בין להגיד לא לבין לגבות את הלא שלכם – האם אתם יכולים להגיד את הסיבות לכך שאינכם מסכימים עם המטפל או עם אנשים אחרים וכמובן אלו רגשות עולים עם כך. כאשר אתם מוצאים את עצמכם אומרים לא או לא מסכימים בטיפול זהו סימן חשוב מאוד לחקור אותו – אם המטפל לא מזהה זאת העלו זאת בעצמכם ובקשו לרדת לשורש אי ההסכמה. "למדו להגיד לא באופן מתקשר על מנת לאפשר לעצמכם להגיד כן".
עיקרון שמיני – אתם לא צריכים לעשות שום דבר בטיפול אבל ממש שום דבר אלא אם כן אתם רואים את ההיגיון לעשותו.
זהו אולי העיקרון החשוב ביותר. הטיפול צריך להיות הגיוני עבורכם. אל תלכו אחרי המטפל או אחרי דעות של אנשים אחרים מאחר וזה לא יעזור לכם לטפל במה שבאתם לטפל בו. לכן – התעניינו, היו פעילים, שאלו שאלות, בקשו לדעת למה אתם עושים את מה שאתם עושים וכאשר הדברים עושים לכם שכל אז אתם בכיוון הנכון (וכבר טיפלתם בחלק גדול מהעניין שעולה רבות בחיים ובטיפול– ריצוי אנשים אחרים, כמובן מהצד השני – זיכרו את עיקרון הלא – אם אתם רק אומרים לא ללא שאתם מנמקים באופן שעושה לכם שכל אז אתם לא באמת אומרים לא😊.)
עיקרון תשיעי – אתם אלו אשר מחליטים מתי אתם רוצים לסיים את הטיפול :
כמובן כי חשוב מאוד לדבר על כך עם המטפל אבל ההחלטה היא שלכם ולא של המטפל. אם אתם מוצאים את עצמכם מסבירים את עצמכם או מתנצלים על רצונכם לסיים את הטיפול אין לכך ערך טיפולי. כאשר עולה רצון לסיום הטיפול חשוב מאוד לברר ולחקור למה הדבר קשור, התכנים החשובים ביותר בטיפול יכולים לעלות בדיוק מתוך מחשבות ותחושות על רצון לסיים את הטיפול, לכן היו ערים לכך, זו תגובה נורמלית לחלוטין וחשובה מאוד.
עיקרון עשירי – היו פתוחים וכנים ככל הניתן :
ככל שתהיו יותר כנים ויותר פתוחים ולא תסתירו דברים מהמטפל.ת כך הטיפול יוכל להיות יותר אפקטיבי עבורכם. זכרו : הטיפול אמור לעזור לכם למצוא את כוחות הריפוי אשר מצויים בכם ולא במטפל.ת או במקום אחר. הריפוי נמצא בכם.
אלו עקרונות בסיסיים וחשובים אשר יעזרו לכם להתמקם כאלו אשר מגיעים לקבל שירות חשוב מאין כמותו. הטיפול הוא מודלינג לחיים, אם בטיפול אתם מצליחים לבטא את עצמכם וללכת אחר הדברים החשובים לכם הרי שאתם מפתחים יכולת זו בחיים האמיתיים. כמובן שחשוב לבדוק שמה שאתם עובדים עליו בטיפול אכן בא לידי ביטוי בחיים האמיתיים ואם לא מה הגורמים לכך כדי לטפל בהם. טיפול עוזר כאשר אתם והמטפל ממוקדים יחד בגורמים אשר מקדמים אתכם בחיים וגם מונעים מכם להשיג את מטרותיכם, כאשר גורמים פנימיים אלו ברורים לכם, יש בידכם כלים פנימיים אשר יכולים לסייע לכם רבות בחייכם.
אתם מזומנים לפנות בכל שאלה - הבהרה שיש נשמח להתייחס ולסייע כמיטב יכולתנו.
Comments