top of page
  • תמונת הסופר/תYuval Alon

למה חשוב שהמטופל יראה את המטפל כאדם שהוא ולא עוד דמות שהוא צריך להסתתר מפניה

כאשר מטופלים מגיעים לטיפול הם מספרים לנו ומראים לנו איך הם מתנהגים במערכות יחסים, הם מספרים לנו על האופן בו הם מתרחקים ומתקשים לייצר מערכות יחסים קרובות, על אכזבות, על תקוות, ועוד. במובנים רבים הם משתפים פעולה באופן מושלם כדי שאנחנו נוכל לדעת במה הם צריכים עזרה.


התפקיד של המטפל הוא להבין את המשמעות של מה שהמטופל אומר כדי שביחד איתו תוכל להיווצר מערכת יחסים אחרת מהמערכות יחסים שהמטופל מספר עליהן.


לדוגמא מטופל מספר שהוא הלך למוסך וגבו ממנו מחיר גבוה, הוא ממשיך לחזור לשם למרות שלא מרוצה מהשירות. במקום להתעכב יותר מדי על הרגשות כלפי המוסך, כדי להבהיר את מערכת היחסים הטיפולית וכדי שהמטופל לא יראה אותנו ואת הטיפול כעוד מקום בו הוא לא מרוצה וממשיך להגיע, נוכל להגיד משהו כמו :


"רק כדי לבדוק, זה אולי ישמע קצת מוזר אבל חשוב לי לדעת ממך, ציינת שאתה לא מרוצה מהשירות במוסך ואתה ממשיך לחזור, איך אתה מרוצה מהטיפול כאן?"


כך נוכל להתחיל לקבל מידע כיצד המטופל חווה אותנו, נקודת ההתחלה תהיה לרוב דומה למערכות היחסים בחייו שכן אנחנו לא יכולים להיות שונים, לא משנה כמה נחמדים ואמפתיים נהיה - יתרה מכך, הנחמדות לעיתים רק מגבירה את החשש להפתח שכן מזכירה את הפחד ממערכות יחסים בעבר.


מטופלים אשר נפגעו בחייהם ונענשו במערכות יחסים יסתירו את הרגשות שלהם וינסו לרצות את המטפלים כדי להישאר במערכות היחסים, במובן זה ההתערבויות הטובות ביותר לא יעזרו כל עוד המטופל משחזר את מערכות היחסים בחייו עם המטפל, כל התערבות תיפול לשחזור אלא אם כן לא תהיה התייחסות ברורה לדינמיקה בכאן ועכשיו.


לכן, חשוב מאוד להקשיב לדברי המטופל ולזקק את דפוסי מערכות היחסים עליהן הוא מספר ולהביא אותן לכאן ועכשיו אתנו כדי לוודא שהקשר ביננו הוא קשר שהמטופל רוצה להבדיל מחייב, מעורב להבדיל ממובל, רואה את עצמו ואותנו כשני אנשים עובדים יחד להבדיל מהלבשת תאוריה או טכניקה.


דוגמא נוספת : מטופל : אני מפחד שאתה תפגע בי, אני מפחד להפתח כאן.

תהיה זאת טעות לשאול על רגשות כלפי אמירה כזו. המטופל משליך דמות שלילית על המטפל וכל התערבות מתוך חווית המטפל שכזה לא תוביל להמהלך טיפולי אלא לריצוי במקרה הטוב. המטפל חייב לעזור למטופל לראות אותו כמו שהוא, כאדם אשר רוצה לעזור לו ולא כדמות שלילית.


מטפל : "אני מבין, זאת דילמה עבורך, מצד אחד אתה רוצה להיפתח אבל אתה רואה אותי כדמות שאתה מפחד ממנה, כל עוד אני דמות שלילית, כמובן שלא תרצה להפתח בפניי, אנחנו יכולים לחכות עד שיהיה בטוח יותר עבורך להפתח כאן". התערבות זו מבהירה למטופל שהמטפל לא צריך שהוא יפתח בטיפול, מאפשרת למטופל לראות את הכוונות האמיתיות של המטפל (לעזור לו בתנאים שלו והיכן שהוא נמצא) והרבה פעמים תעזור לרגשות חיוביים לעלות כלפי המטפל בנוסף לרגשות נוספים הקשורים למערכות יחסים אחרות.


האופן בו המטופל יחווה את המטפל יהיה מעורב, זו המורכבות שאפשר לעבוד איתה באופן טיפולי, מצד אחד המטופל רואה את המטפל כמו שהוא, דמות חיובית שעוזרת לו לעבוד על הקשיים שלו שהוא רוצה לעבוד עליהם ביחד עם המטפל, ומצד שני יש רגשות נוספים כלפי המטפל לאור חווית העבר, המורכבות הזו היא קרקע פוריה לעבודת צוות טיפולית.


שימו לב בעבודה שלכם כיצד המטופלים חווים אתכם, אל תסתפקו בתשובות כלליות כמו "סבבה" אלא התעניינו והביעו סקרנות ואפשרו לעצמכם להביע קרבה רגשית עם המטופלים שלכם. יצירת רגעי אינטימיות כאלו בטיפול היא הם אחד הגורמים המרכזיים המנבאים הצלחה בטיפולים. זכרו, האדם הקרוב ביותר למטופל בזמן שאתם בטיפול הוא הרבה פעמים המטפל, אם הוא לא ברור לגבי האופן שהוא חווה אתכם, הוא לא ירצה להפתח בפניכם עם הרגשות והמחשבות האינטימיים ביותר שלו, ואם כן זה יהיה הרבה פעמים מעמדת ריצוי ולא מתוך הרצון הכנה והאמיתי שלו.



בהצלחה!

141 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page