Yuval Alon
כיצד לעבוד עם הקונפליקט בתוך מערכות יחסים
כדי שהמטופל יוכל להיות במגע עם הרגשות שלו אל מול דפוסי המנעות, חרדה והתנהגות להם הוא רגיל ואיתם הוא מגיע לטיפול עלינו לעזור לו להיות ממוקד סביב מערכת יחסים ספציפית בה הקונפליקט שלו בא לידי ביטוי.
בISTDP טיפול דינמי חוויתי אנו עובדים עם הקונפליקט שהמטופל מגיע אליו לטיפול בתוך מערכות יחסים ספציפיות.
הקונפליקט בנוי תמיד ומתחיל תמיד מתוך רצון של המטופל למשהו טוב עבור עצמו עם אחרים, בתוך הקשר של מערכת יחסים, רצון לקשר, לקרבה, לאהבה, להתקדם במקום העבודה ועוד, חשוב מאוד שהרצון למשהו טוב, המטרה החיובית שהמטופל שואף אליה יהיה משהו שהמטופל רוצה עבור עצמו ולא בשום מקרה משהו שהמטפל החליט על דעת עצמו או שהמטפל חושב שזה מה שהמטופל רוצה.
כאשר יש לנו מטרה חיובית לשאוף אליה אשר המטופל רוצה בה, אנו עוזרים למטופל להרגיש את הרגשות אשר הוא נמנע מהם בתוך הקשר ספציפי ובתוך מערכת יחסים ספציפית. פעמים רבות, מטפלים נותרים עם קונפליקט כללי ללא הקשר ספציפי ואז רגשות לא יעלו מאחר ורגשות עולים בתוך הקשר ספציפי.
לכן נשאל את המטופל, מתי הוא שם לב שהוא מתקשה סביב המטרה החיובית שלו ומה שהוא רוצה, מתי זה קרה לאחרונה, ושם נשאר ביחד איתו כדי לעזור לו להרגיש את מה שהוא נמנע ממנו. כאשר אנו מזמינים את המטופל להיות ספציפי בתוך הקשר של קשר מסוים, בעבודה, עם חברים או עם משפחתו נקבל מצד אחד יותר ויותר מידע לגביי מקור הקשיים של המטופל מתוך מערכות היחסים אשר נעבוד בהם ובמקביל המטופל יגיב לניסונות שלנו לעזור לו להתקרב אל המטרות אשר מהם הוא בדרך כלל נמנע.
חשוב לשים לב כאשר אנחנו עובדים עם המטופל על הקונפליקט בתוך מערכת יחסים שאנחנו נשארים ממוקדים בתוך הדוגמא ולא עוברים לשיח כללי על רגשות, כאשר אנו נשארים ממוקדים אנו עוזרים למטופל להתחיל להפריד ולהבחין בין רגשות - חרדה - דפוסי התקשרות - התנהגות אוטומטיים אשר מייצרים את הקשיים שלו, זהו אולי אחד השלבים החשובים ביותר בטיפול שכן מטופלים (ומטפלים) מתבלבלים רבות בין רגשות אשר מורגשים בגוף ויש בהם אנרגיה עבור המטופל לבין חרדה אשר המטופל מרגיש בגוף לבין דפוסי התנהגות - הגנות - התנגדות לקרבה רגשית אשר עולים באופן אוטומטי. כאשר המטפל נשאר בדוגמא ספציפית, המטופל יתחיל להגיב ברוב רובם של המקרים בהגנות - דפוסי התקשרות - התנהגות אשר מייצרים את קשייו, המטפל עוזר למטופל להבחין ביניהם לבין רגשות ולבין חרדה ועוזר לו לראות איך הקשיים שלו נוצרים, שלב זה אינו שלב של הרגשת הרגשות אלא שלב של הבחנה חוויתית בין רגשות - חרדה - דפוסי התקשרות התנהגות אשר מייצרים את קשיי המטופלים :
מטו : הרגשתי קושי בעבודה בשבוע שעבר.
מטפ: מה קרה?
מטו': התפטרתי
מטפ: מה קרה לפני שהחלטת להתפטר?
מטו': הרגשתי שאני לא יכול יותר (זה לא רגש אלא מחשבות לאחר שהיו רגשות)
מטפ: מול מי עלו רגשות שלא יכולת להתמודד איתם יותר?
מטו': מול מנהלת משאבי האנוש, היא הרבה זמן לא התייחסה אליי.
מטפ: מה הדוגמא שאמרת לעצמך, די אני אל יכול יותר?
מטו': שהיא אמרה לי שאני לא העובד המתאים בגלל שאני לא משקיע וזה לא נכון נתתי את כולי.
מטפ: מה הרגשות כלפיה שהיא אמרה זאת?
כאן בשלב זה המטפל עוזר למטופל להפריד בין חלקי קונפליקט שלו כדי שיוכל להיות מובחן וכדי ליצור ביחד עם המטופל את התנאים שיוכל להרגיש את הרגשות שלו. אחת הסיבות המרכזיות שמטופלים נתקעים זמן רב בטיפול ללא התקדמות משמעותית היא שהרגשות - חרדה - דפוסים נותרים מעורבבים יחד ואינם מופרדים וכך האמונות של המטופל לגבי עולמו הרגשי נותרות מקבועות כשליליות.
כאשר פינות הקונפליקט מופרדות על ידי עבודה חוויתית (ולא קוגניטיבית) בטיפול בתוך מספר מערכות יחסים משמעותיות בחיי המטופל, המטופל בעצמו יחווה שינוי וירגיש הרבה יותר בטחון במערכות היחסים בחייו, זהו שלב משמעותי מאוד בטיפול ומייצר ברית עבודה חזקה מאוד עם המטופל ומייצר שינויים בחיי המטופל.
כדי ללמוד יותר כיצד לעבוד באופן ממוקד, משמעותי בהקשר של מערכות יחסים כך שהחוויה של המטופל תהיה ברורה עבור עצמו בתוך מערכות היחסים שלו, מוזמנים להצטרף למפגשי הלמידה הקרובים.
Comments