top of page

אני יודע מה הבעיות שלי - איך אני עושה משהו לגבי זה

תמונת הסופר/ת: Yuval AlonYuval Alon

אם תשאלו את האנשים אשר מגיעים לטיפול מהו החשש הגדול שלהם ומה הם רוצים, הם בדרך כלל יגידו, אני לא רוצה לדבר על הדברים ולחפור אני רוצה ממש להתקדם ואני רוצה להרגיש יותר טוב. יש כל כך הרבה גישות טיפול כיום אבל עדיין, עקב אכילס של הטיפול הוא : מה אנחנו הולכים לעשות בטיפול? גם כאשר הגישה חוויתית וגם כאשר יש כל כך הרבה טכניקות כדי לעזור למטופלים להתקדם בטיפול עדיין המטרה העיקרית בטיפול היא להפוך את המטופל למומחה של חייו כדי שלא יצטרך טיפול, ולכן המטרה הראשונה בטיפול היא לעזור למטופל לבחור האם הוא רוצה לעשות משהו בטיפול או לא. זה אולי ישמע מוזר לחלק מכם אבל מדובר בדבר בסיסי ביותר. אין למטפלים זכות לשאול מטופלים לגבי עולמם הרגשי ולגבי דברים אישיים בחייהם ללא שהמטופל הביע את רצונו לעשות משהו לגבי זה. אבל המציאות כמובן יותר מורכבת מכך.


רוב המטופלים ורוב בני האדם נמצאים במצב טבעי של אמביוולנטיות, הם רוצים ולא רוצים, זה פשוט חלק מהחיים. אבל כדי להצליח בכל דבר, וכדי שכל דבר שאנו עושים יניב לנו תוצאות משמעותיות אנחנו חייבים להתגבר על האמביוולנטיות הזו כך שנהיה בעמדה של בחירה אמיתית וכדי שהכוחות והפוטנציאל שלנו יהיה לצדנו ברגעים המאתגרים לבוא. הכוונה היא שעלינו לעזור למטופלים לראות את המציאות הטיפולית :


העבודה כאן תהיה קשה, השאלה היא האם אתה רוצה להביט פנימה ביחד איתי כדי ששנינו נוכל לעזור לך ולעבוד כצוות? או שלא, אבל אז לא נוכל להתקדם.


לרוב המטופלים יגידו כן, אבל איך נדע אם מדובר בכן אשר מאפשר עבודת עומק או לא? כמו בכל דבר המילים הם חלק קטן מהמערכת הנפשית אשר מכתיבה את חיינו ולכן נשים לב, האם האדם מעורב או לא, האם הוא נראה שהוא באמת רוצה לגשת לעבודה או שהוא רק אומר זאת?במילים אחרות האם הוא מתקשה בקרבה רגשית או שהוא באמת מעורב? חשוב מאוד שנדע להבחין בכך שכן קושי בקרבה רגשית הוא מחסום לטיפול ויש לטפל בו כמה שיותר מהר. רוב המטופלים מתקשים בכך ולכן זו תהיה המשימה הראשונה בטיפול. איך עושים זאת?


דאבנלו מייסד גישת ISTDP דיבר על החשיבות בהסרת מחסומים לקרבה רגשית כדבר הראשון בטיפול שכן אין לנו מטופל בחדר אלא מטופל שלא רוצה לאפשר למטפל גישה לרגשות והמחשבות האינטמיים שלו / שלה. יגידו מטפלים - זה לוקח זמן, ובכן, זה תלוי במה המטפל עושה. אם המטפל מחליט מראש שזה לוקח זמן על בסיס השערות שלו או על בסיס דברים שהמטופל אומר לו. למשל, : "אני מאוד מפחד מרגשות אז בוא ניקח את זה לאט". אני תמיד נמנע אז אני רוצה כאן גם לראות אם אני יכול להפסיק להמנע או לא" "עברתי טראומה קשה מאוד" ועוד - אז הטיפול יקח זמן כי המטפל החליט כך באופן מודע או לא. בטיפול דינמי חוויתי אנחנו מעריכים את תגובות המטופל ובעיקר את תגובתיו הלא מילוליות - כלומר את תגובותיו הלא מודעות - חרדה לא מודעת - הגנות לא מודעות - רגשות לא מודעים - באופן הזה אנחנו הופכים את העבודה הטיפולית מלדבר על הדברים לחוויה מרגע לרגע של מה שהמטופל עושה אתנו בחדר - האופן בו מתנהג במערכת היחסים אתנו כשער לאופן בו הוא מתנהג במערכות יחסים אחרות בחייו. ולכן נעזור לו לסלול את הדרך לקרבה רגשית אתנו כשלב ראשוני לעבודה הטיפולית. באופן זה המטופל מתחיל להבין את הטיפול כמקום אשר נועד לעזור לו, הוא מרגיש זאת, הוא חווה זאת בעיקר לאור עמדת המטפל אשר ברגישות רבה אבל עם נחישות עוזר למטופל להיות קרוב אל עצמו ואל המטפל כשער לקרבה זו בחייו - או אז מתחילה להתבהר התמונה - לאט לאט כאשר רגשות לא מודעים מתחילים להגיע למודעות לאור העבודה אשר נעשית בחדר (הבהרת הדפוסים והחרדה המונעת קרבה רגשית - בזכות הבהרת אלו יש עלייה של רגשות לא מודעים) מתאפשר מבט ישיר על הקונפליקטים של המטופל לקרבה רגשית ובכלל, או אז ניתן להתחיל לגעת בדברים באופן הרבה יותר ישיר.


קושי בקרבה רגשית הוא דבר נורמלי ומאפיין את מרבית המטופלים - העבודה החוויתית עם אותו קושי בחדר אתנו מאפשרת למטופלים לעמוד בפני מה שלא יכלו לעמוד בפניו כאשר ניהלו אותם מחסומים לקרבה רגשית - הגנות וחרדות בעיקר. אנו מראים למטופלים באופן חוויתי בחדר את אותם הגנות וחרדות אשר עולים - באופן לא שיפוטי ומקבל כי אלו האפשרויות אשר זמינות באופן אוטומטי ועוזרים להם לשים לב למה עוד מקבל מקום, אלו עוד רגשות עולים לצד אותם דפוסים מהעבר - המטפל חייב להאמין בתהליך, לזכור שיש אדם מאחורי הקושי על מנת להציע לו אלטרנטיבה. אם המטפל רק מקשיב או אם המטפל אקטיבי מדי ומציע למטופל לעשות דברים בטיפול שהוא לא הביע את רצונו המלא (מודע ולא מודע) לעשותם הרי שהתהליך לא יאפשר שינוי לאורך זמן.



זו הסיבה שדאבנלו חזר ואמר כי המטרה של הטיפול הוא שחרור תת המודע מקונפליקטים לא פתורים אשר גורמים לסבלו של האדם. הרצון של המטופל עומד בראש מעיינו של המטפל.ת והוא עוזר למטופל בנחישות - התמדה ורגישות אינסופית להגיע לאותו רצון אל מול החרדות וההגנות אשר משתקות אותו. באופן זה הטיפול הוא חוויתי מהרגע הראשון עד האחרון וזו הסיבה גם כי במקרים רבים מתאפשר תהליך קצר יחסית של טיפול, אבל כמובן כי כל מקרה לגופו.


שימו לב כי לא מדובר בהצעה של טכניקה כלשהי למטופל אלא במערכת יחסים אמיתית בין שני אנשים אשר מטרתה היא לאפשר למטופל לעמוד בפני מה שנמנע ממנו בעבר,החוויה המתקנת של המטופל כי הוא זה אשר בוחר לעמוד בפני מה שנמנע ממנו בעבר מאפשר שינוי לאורך זמן, הוא זה אשר מחליט על חייו, לא המטפל ולא אנשים אחרים כך שיוכל להיות קרוב אל עצמו ואל אחרים בהתאם לרצונו החופשי.


לעוד למידה כיצד לעבוד בגישה זו עם מגוון מטופלים והתאמת הטיפול לכל מטופל ומטופל בהתאם למקרה הספציפי שלו אתם מוזמנים - מוזמנות להצטרף למגוון אפשרויות הלמידה שלנו.

82 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page